Udgivelser

Forlagets Grifo's bøger kan enten:

Slægtsforskning i lægdsruller, søruller og i hærens og søværnets arkiver

Ny udgave

Hærens og søværnets arkiver udgør en guldgrube for slægtsforskere.
Det samme gør lægdsrullerne og sørullerne.

Bogen hjælper slægtforskeren og den historisk interesserede med at finde frem til de relevante arkivalier på Rigsarkivet og ved brug Arkivalieronline og DAISY at finde og evt. bestille dem.

Herudover indeholder bogen mange spændende og relevante oplysninger om dansk krigshistorie og om søværnet og hæren fra 1500-tallet og frem til ca. 1930 med oplysninger om:
• De hvervede soldater og deres regimenter.
• Landmilitsen (nationale rekrutter og landsoldater).
• Holmens faste stok.
• Marineinfanteriet.
• De værnepligtige soldater.
• De værnepligtige søfolk.
• Hærens og søværnets underofficerer og officerer.
• Hærens og søværnets straffearkiver.
• Hærens og søværnets arkiver.
• Arkiverne om de syge, sårede, invalide, udtjente, døde samt deres efterladte.

Bogen afsluttes med ordforklaringer på de mange forkortelser i lægds- og sørullerne m.m. samt et omfattende stikordsregister, som gør det
nemt at finde frem til de relevante oplysninger.

Bogen er ajourført med de seneste oplysninger om de mange arkivalier,
som Rigsarkivet har lagt ud på Arkivalieronline.

Bogen er skrevet af slægtsforsker, cand. jur. Jørgen Green, som har
udgivet en række bøger om bl.a. slægtsforskning og historiske emner.

Jørgen Green underviser i og holder foredrag om slægtsforskning.

248 sider + omslag
Jørgen Green.
ISBN: 9788789466071.

248 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

248 kr.
incl. moms + forsendelse.

Slægtsforskning for begyndere.

Kom godt i gang med din slægtsforskning

Rigsarkivet og andre har efterhånden lagt så mange arkiver ud på nettet, at de fleste mennesker i dag kan starte deres slægtsforskning på nettet uden at tage til arkiverne.

Bogen Slægtsforskning for begyndere hjælper dig i gang med at finde oplysninger om dine slægtninge på nettet og på arkiverne.

Ved hjælp af eksempler og henvisninger til de relevante hjemmesider og arkiver gennemgås de mest anvendte arkivalier og hjemmesider af slægtsforskere.

Bogen er opdelt i en række kapitler startende med ordforklaringer på fagudtryk, som du vil støde på i bogen og i forbindelse med din slægtsforskning.

Herefter følger en beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med din slægtsforskning, hvad du kan finde på nettet, hvad du selv må lægge ud på nettet, og hvor du kan få hjælp med din slægtsforskning.

De næste kapitler hjælper dig med at søge efter oplysninger om dine slægtninge på nettet ved brug af Arkivalieronline og andre steder på nettet, og om hvordan du finder og bestiller arkivalier på nettet til Rigsarkivets læsesale i arkivdatabasesystemet Daisy m.m.

Bogen afsluttes med et omfattende stikordsregister.

Bogen er skrevet af cand.jur. Jørgen Green, som har udgivet en række bøger om bl.a. slægtsforskning og selv er aktiv slægtsforsker og underviser i slægtsforskning.

6. udgave. Udkommet 2019

108
Jørgen Green.
ISBN: 978-87-89466-95.

198 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

198 kr.
incl. moms + forsendelse.

Min egen slægtsbog

Elevbog, lærer- og forældrevejlning.

Min egen slægtsbog omfatter

1, En e-Bog, hvor barnet eller den unge sammen med forældre og lærere kan skrive sin egen slægtsbog omfattende forældre, bedsteforældre, oldeforældre og tipoldeforældre og indsætte billeder og tekst.
Bogen kan udskrives på egen printer eller sendes til et trykkeri, som har specialiseret sig i små oplag. Bogen er på i alt 40 sider + omslag i A-format.

2. Et hæfte (24 sider + omslag) med vejledning til forældre og lærere om brug af elevbogen, start af slægtsforskningsprojektet samt en række råd om slægtsforskning på nettet og på arkiverne. Også hæftet fremsendes som PDF-file med henblik på udskrivning på egen printer eller læsning på computeren.

3. Et oplysningsskema i Word-format til brug for indhentning af oplysninger hos familie m.fl.

Bog, hæfte og oplysningsskema fremsendes vi mail sammen med en faktura.

Bøgerne er skrevet og udformet af cand. jur. Jørgen Green, som underviser, holder foredrag og har skrevet en række bøger om bl.a. slægtsforskning.

40 x 20 sider
Jørgen Green.
ISBN: 978-87-89466-66.

150 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

150 kr.
incl. moms + forsendelse.

Pensioner, invalideforsørgelse og støtte til de efterladte

En vejledning til slægtsforskere m.fl.

Arkiverne med oplysninger om pensioner, invalideforsørgelse og støtte til efterladte ægtefæller og børn m.fl. bliver ofte overset af slægtsforskere på trods af, at disse arkiver indeholder mange oplysninger om pensionisten, enken, den invalides helbred, økonomi og øvrige sociale situation.

Bogen hjælper slægtsforskeren og den historisk interesserede med at finde frem til relevante pensionsarkiver m.m.

I 1. kapitel gennemgås den historiske baggrund for udviklingen af det danske pensions- og forsørgelsesvæsen fra 1600-tallet og frem til socialreformen i 1933.

I 2. kapitel gives en vejledning i at læse, finde og bestille de relevante arkivalier ved brug af Rigsarkivets to databasesystemer: Arkivalieronline og Daisy.

I de efterfølgende kapitler gennemgås forskellige pensionsmyndigheder, fonde og institutioners arkiver med masser af eksempler på, hvad man kan finde i arkiverne.

Gennemgangen er opdelt på kgl. embedsmænd, officerer ved hær og flåde, underofficerer, menige soldater, flådens mandskab og den faste stok, præster, degne og skolelærere, universitetsansatte, ansatte ved toldvæsenet, post- og telegrafvæsenet, DSB, forst- og skovvæsenet, livsforsikrede, aldersrentemodtagere, invaliderentemodtagere og arbejdsulykkesramte.

Bogen afsluttes med et omfattende person- og stikords-register, ordforklaringer samt en oversigt over de anvendte arkiver.

Udkommet. 1. september 2016.

Pris 248 kr. inkl. forsendelse.

320 sider ill.
Jørgen Green.
ISBN: 9788789466514.

248 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

248 kr.
incl. moms + forsendelse.

Det store bedrag

Om danske og norske matroser i Napoleons tjeneste 1808 – 1813.

Bogen “Det store bedrag” handler om de danske og norske søfolk, som under falske forudsætninger blev sendt til floden Schelden ved Antwerpen, hvor Napoleon var i gang med at anlægge en stor flådebase med magasiner, bassiner og værfter.

Formålet med udsendelsen var at hente to franske orlogsskibe for at sejle dem til Danmark, som erstatning for de orlogsskibe, englænderne havde taget fra Danmark i 1807.

Frederik 6. var før udsendelsen i 1808 blevet advaret af den danske gesandt Dreyer i Paris, som advarende skrev:

At sende danske matroser og officerer som besætning for tre franske linieskibe under fransk overkommando og under fransk flag vil, efter min ærbødige formening, være ensbetydende med at give afkald på nogensinde mere at få disse tre besætninger at se i Danmark, og vil være med til at overlade det til kejserens luner at anvende dem, hvor han finder det for godt.

Men den franske gesandt i København, Didelot fik overtalt Frederik 6. til at efterkomme Napoleons anmodning. Dog kun til to linieskibe. I alt ca. 1.200 mand.

Det skulle hurtigt vise sig, at Dreyer fik ret. Skibene kom aldrig til Danmark og Napoleon beholdt de danske og norske søfolk ved Schelden.

Da det gik op for de udsendte søfolk og deres officerer, at de under falske forudsætninger var blevet sendt til Schelden, ansøgte de Admiralitet om at komme hjem. Under forhandlingerne med Frankrig om søfolkenes hjemkaldelse, gav Napoleon pludselig ordre om, at de dansk-norske besætninger og deres officerer straks over land skulle afgå til Brest i Frankrig for at deltage i hemmelig mission.

De to danske skibschefer og besætningerne nægtede at adlyde ordren, da de ikke fandt, at den var i overenstemmelse med den ordre, som de havde modtaget af den danske konge.

Nægtelsen førte til, at ordren blev trukket tilbage, men den 26. januar 1809, blev de to skibschefer Sigurd Rosenvinge og baron Hans Holsten arresteret og indsat i citadellet i Antwerpen, indtil de i februar blev sendt hjem til Danmark for at afvente kongens dom.

Selv efter, at det stod klart for Frederik 6., at de danske og norske søfolk ikke ville vende tilbage med de lovede franske skibe, fortsatte kongen med at sende søfolk og officerer til Schelden og i 1811 – under pres af Napoleon – at udvide antallet til fire besætninger.

I august 1809 angreb en engelsk flådestyrke og hær på ca. 50.000 mand den franske flåde og fæstningerne ved Schelden. Angrebet blev en katastrofe for den engelske hær og flåde bl.a. på grund af den sumpfeber, som fandtes i området, som også førte til omfattende sygdom og mange dødsfald blandt de dansk-norske søfolk og deres officerer.

Ca. 3.300 danske og norske søfolk og officerer blev udsendt i perioden 1808-1813. 220 af dem deserterede, og 311 døde under opholdet ved Schelden.

I bogen “Det store bedrag – om danske og norske søfolk i Napoleons tjeneste fra 1808-1813″ beskrives deres udsendelse og ophold ved Schelden, englændernes angreb på flådebasen og årsagen til deres hjemkaldelse samt deres modtagelse i Danmark i 1813.

Til bogen er der oprettet en database med oplysninger om de danske og norske søfolk og deres officerer, som blev udsendt til Schelden fra 1808-1813.

Databasen findes på: www,detstorebedrag.com.

312 sider ill.
Jørgen Green.
ISBN: 9788789466453.

248 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

248 kr.
incl. moms + forsendelse.

Kampen om Norge 1788 - 1814

Udkommet 15. februar 2014

De afgørende kampe om Norge foregår i 1813 og 1814, men for at forstå baggrunden for og resultatet samt Frederik 6.s handlinger eller mangel på samme, er man nødt til at gå længere tilbage i tiden; tilbage til Frederik 6.s barndom og opvækst med en sindssyg far og uden sin mor, som er sendt ud af landet på grund af affæren med Struensee.

Som kronprins oplever Frederik 6. den franske revolution i 1789, som sætter hele Europa i oprør. Kampen for og imod kongerne enevældige magt brydes mod bondestandens og ikke mindst borgerskabets, embedsmændenes og officerernes krav om frihedsrettigheder og indflydelse samt opgøret med adelens privilegier.

Hertil kommer de enkelte landes indbyrdes krige, hvor skiftende alliancer dannes mellem landene og deres regenter med deltagelse af de mere eller mindre villige militære enheder og deres officerer. Koalitioner og traktater aftales og brydes i et omfang, som gør det svært for de stridende soldater, deres officerer og regeringernes forhandlere at fastholde, hvem, der er fjender, og hvem, der er allierede.

Efter attentatet og mordet på den svenske konge Gustav 3. og afsættelsen og landsforvisningen af hans efterfølger, Gustav 4. Adolf, forsøger Frederik 6. at bringe sig i position som svensk kronprins i skarp konkurrence med prins Christian August Augustenborg og hertug Frederik Christian af Augustenborg, men det ender med, at den franske marskal Jean-Baptiste Bernadotte bliver valgt og danner en alliance med Rusland og England med det mål at tage Norge fra Danmark.

Kampen om Norge foregår mellem Danmark og Sverige, men udfaldet af denne kamp har storpolitisk interesse på grund af Danmarks strategiske placering ved Øresund og kampen mod Napoleon; men først og fremmest handler den om et land og et folk, som ønsker at blive betragtet som et selvstændigt land med sin egen nationale identitet og en ret til selv at bestemme landets fremtid.

Bogen afsluttes med et omfattende personregister og et særligt afsnit med hjælp til slægtsforskere, som leder efter oplysninger om deres slægtninges deltagelse i englandskrigene og i Napoleons danske hjælpetropper.

800 sider, ill.
Jørgen Green.
ISBN: 87-89466-92-6.

248 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

248 kr.
incl. moms + forsendelse.

Slægtsforskerens ABC

3. udgave. Udkommet 1. august 2011

SLÆGTSFORSKERENS ABC er et let håndterligt opslagsværk for alle, som er interesseret i slægtsforskning.

Bogen indeholder forklaringer på de udtryk, som man støder på, når man læser kirkebøger, lægdsruller, retsudskrifter, skifter og andre arkivalier m.m. Den indeholder også vejledning om, hvor man kan finde de forskellige oplysninger, hvilke regler der gælder om adgangen til disse oplysninger, hvordan man kommer i gang med slægtsforskning på arkiverne og på internet, samt hvordan man afslutter sin slægtsforskning med udarbejdelse og udgivelse af en slægtsbog.

Herudover er en række relevante historiske emner grundigt beskrevet i bogen.

SLÆGTSFORSKERENS ABC er opbygget alfabetisk, som gør det nemt at finde oplysningerne  og afsluttes med et omfattende stikordsregister.

I 3. udgave er bogen blevet ajourført med en række nye afsnit og med flere oplysninger om de mange arkiver, som efterhånden er blevet lagt ud på internet.

440 sider
Jørgen Green og Michael Green Schmidt.
ISBN: 87-89466-78-0.

248 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

248 kr.
incl. moms + forsendelse.

Jean Baptiste Carpentier de Colbaut og den franske revolution

Er udkommet den 2. januar 2011

Den 11. februar 1795 lader den 25-årige franskmand Jean Baptiste Xavier Carpentier de Colbaut sig hverve til den danske hær i Rendsborg som underofficer.2

Carpentier er blot én af de mellem 150.000 - 200.000 emigranter, som i perioden 1789-1795 forlader Frankrig på grund af forfølgelse eller for at deltage i kampen på kongens side mod revolutionen.

Carpentier emigrerer fra Frankrig den 13. maj 1790 for at indtræde i emigranternes og de allierede hærs krig mod den franske republikanske hær.

Den 10. juni 1795 bliver Carpentier i Rendsborg færdig med at skrive sin beretning om sin deltagelse i revolutionskrigen.

Beretningen, som er skrevet på fransk, er fundet på Rigsarkivet i København og udgives her for første gang i dansk oversættelse. Samtidig søger han om dansk indfødsret, så han kan blive officer i den danske hær.

Men hvem var Jean Baptiste Xavier Carpentier?
Hvad var det for en krig, som han deltog i?
Hvorfor kom han til Danmark?
Og hvad skete der med ham, efter at han var kommet til Danmark og havde færdigskrevet sin beretning?

Carpentiers beretning er sat ind i en historisk sammenhæng med den franske revolution og dens virkninger i Frankrig, Sverige og Danmark. Endvidere er bogen løbende suppleret med oplysninger om de personer og begivenheder, som Carpentier omtaler i sin beretning.

Carpentiers beretning er også udgivet i en speciel fransk udgave suppleret med de oplysninger, som der er fundet om Jean Baptiste Carpentier i Frankrig og Danmark.

»Jean Baptiste Xavier Carpentier de Colbaut
- Un émigrant loyal et son combat contre la Révolution 1792-1794«
ISBN 87-89466-74-8

120 sider ill.
Jørgen Green.
ISBN: 87-89466-86-1.

248 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

248 kr.
incl. moms + forsendelse.

Jean Baptiste Xavier Carpentier de Colbaut

Un émigrant loyal et son combat contre la Révolution 1792-1794

Jean Baptiste Xavier Carpentier de Colbaut émigre de France, le 13 mai 1790, pour rejoindre, dans la guerre, les armées des émigrants contre l'armée française républicaine. Le 11 février 1795 Carpentier se laisse recruter par l'armée danoise à Rendsbourg. Le 10 juin 1795 Carpentier termine, à Rendsbourg, le récit de sa participation dans la guerre de la Révolution de 1792-1794.

Le récit, rédigé en français, a été trouvé dans les archives nationales danoises c'est-à-dire à Rigsarkivet à Copenhague (Danemark) et est édité ici pour la première fois avec la reproduction du texte original en français.

Mais qui était Jean Baptiste Xavier Carpentier de Colbaut?
A quelles guerres a-t-il participé?
Pourquoi a-t-il rejoint le Danemark?
Et quel a été son destin après son arrivée au Danemark et l'écriture de son récit?

Le livre est également édité au Danemark dans une version plus détaillée, écrite en danois:
»Jean Baptiste Xavier Carpentier de Colbaut og den franske revolution«
ISBN 87-89466-86-1

40 sider ill.
Jorgen Green.
ISBN: 87-89466-74-8.

148 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

148 kr.
incl. moms + forsendelse.

Skaber øget velstand og privatisering mere velfærd?

Er udkommet 1. september 2007

Jørgen Green, socialrådgiver, forfatter og samfundsdebatør har via sit arbejde som socialrådgiver og centerleder beskæftiget sig med samfundets mest udsatte grupper.

I bogen sætter han velfærdssamfundets udvikling og fremtid ind i et historisk og aktuelt perspektiv og giver sit bud på en anderledes og mere retfærdig velfærdspolitik.

96 sider ill.
Jørgen Green.
ISBN: 87-89466-64-0.

168 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

168 kr.
incl. moms + forsendelse.

Stofmisbrugets ABC

Et let håndterligt opslagsværk om narkotika og misbrugets konsekvenser.

STOFMISBRUGETS ABC indeholder den aktuelle viden om de euforiserende stoffer og lægemidler som misbruges i Danmark, samt en beskrivelse af de store konsekvenser misbruget medfører for misbrugerne, deres familier og samfundet.

Hertil kommer en række tema-artikler om stofmisbrug samt en forklaring på de mange
fag- og slangudtryk, som knytter sig til rusmiddelkulturen og behandlingen af stofmisbrugere.

STOFMISBRUGETS ABC er skrevet specielt med henblik på personer i rådgivnings- og
behandlingssystemet, politiet, SSP, toldvæsenet samt personer i undervisningssektoren som beskæftiger sig med forebyggelse og behandling af stofmisbrug – men også journalister, forældre og unge m.fl, vil kunne bruge bogen, når de har behov for en hurtig adgang til indformation om narkotika og misbrugets konsekvenser m.m.

200 sider, ill.
Jørgen Green.
ISBN: 87-89466-46-2.

198 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

198 kr.
incl. moms + forsendelse.

Stofmisbrug - en faktabog

Indeholder den seneste viden om de ulovlige euforiserende stoffer i Danmark og de konsekvenser, som stofmisbruget har for misbrugeren, dennes familie og for samfundet.


  • Stofmisbrugets udvikling i Danmark

  • Hvad er stofmisbrug?

  • Unges erfaringer med brug af ulovlige stoffer

  • Hvordan påvirker stofferne hjernen?

  • Hvorfor dør mange stofmisbrugere?

  • Hvilken risiko er der ved de forskellige stoffer?

  • Hvilken betydning har indtagelsesmåden?

  • Hvorfor bliver man stofmisbruger?

  • Hvordan behandles stofmisbrug?

  • Hvor mange kommer ud af deres misbrug?

  • Stofmisbrugernes børn

  • Hvorfor kommer så mange stofmisbrugere i fængsel?

  • Hvor meget kriminalitet begås af stofmisbrugerne?

  • Hvad koster stofmisbruget samfundet?

  • Skal man tvinge stofmisbrugere i behandling?

  • Skal stofmisbrugerne have "gratis" stof?

  • Hvor meget narkotika omsættes der for i Danmark?

  • Hvad står der i loven?

  • Hvem står bag narkotikahandlen?

64 sider ill. farve.
Jørgen Green med tegninger af Claus Deleuran.
ISBN: 87-89466-48-9.

98 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

98 kr.
incl. moms + forsendelse.

Om hash, Christania & hashens bagmænd

Om de sociale, helbreds- og samfundsmæssige konsekvenser af hashmisbrug i Danmark og baggrunden for den lovgivning, vi har i dag.

Der tjenes mange penge på indsmugling og salg af hash i Danmark. Men hvem står bag handlen, og hvordan er den organiseret? I bogen gennemgås en række af de største og alvorligste sager vedrørende indsmugling og salg af hash og det kriminelle miljø, som hashen er en del af.

136 sider ill. farve.
Jørgen Green.
ISBN: 87-89466-37-3.

198 kr. incl. moms + forsendelse.
Bestil denne bog

198 kr.
incl. moms + forsendelse.